Trilobite

Réserve naturelle de Vireux-Molhain

in Vireux-Molhain

 • De “mur des douaniers” is tegenwoordig het Natuurreservaat van Vireux-Molhain, een beschermde omgeving met prachtige erfenissen uit het verleden. Bekend bij de archeologen sinds de 19e eeuw, is de afzetting van deze muur bijzonder door de overvloed aan de gevonden fossielen. Het gebied werd hierdoor al snel internationaal bekend waardoor niet alleen professionelen maar ook amateurs onderzoek deden en vele verzamelaars zich bij hen voegden. In de loop van de jaren werd de vernietiging van de...
  De “mur des douaniers” is tegenwoordig het Natuurreservaat van Vireux-Molhain, een beschermde omgeving met prachtige erfenissen uit het verleden. Bekend bij de archeologen sinds de 19e eeuw, is de afzetting van deze muur bijzonder door de overvloed aan de gevonden fossielen. Het gebied werd hierdoor al snel internationaal bekend waardoor niet alleen professionelen maar ook amateurs onderzoek deden en vele verzamelaars zich bij hen voegden. In de loop van de jaren werd de vernietiging van de afzetting erger; wat leidde tot een voorstel voor een project van het Natuurreservaat. Sinds 1991, was het hierdoor mogelijk om de ongecontroleerde exploitatie van de fossielen te controleren, om het behoud te verzekeren, maar tevens zijn door deze studie de oude levensvormen bestaan gebleven.

  GEOLOGIE:
  de rotsen van het Natuur Reservaat zijn 385 miljoen jaren oud.
  FOSSIELE FAUNA: de fossiele fauna van de “Mur des Douaniers » is zeer afwisselend met talrijke wezens. De meest opmerkelijke dierlijke vorm en voornamelijk aanwezig zijn de Trilobieten.
  WETENSCHAPPELIJK WERK: een natuurreservaat is niet alleen een ruimte "onder een koepel" gemaakt. Het is ook een gebied voor wetenschappelijk onderzoek. In samenwerking met onderzoekers in de geologie en paleontologie, is het Natuur Reservaat Vireux-Molhain betrokken bij diverse projecten die bijdragen aan een beter begrip van geologische en paleontologische gebieden en haar omgeving.

  Het natuurgebied is ook een hulpmiddel om het publiek bewust te maken voor het behoud van geologisch erfgoed.
  Het gebied is gratis toegankelijk voor wandelaars met informatie borden voor bezoekers.

  REGLEMENTATIE: Om het natuurlijk gevoelige erfgoed te beschermen, moet u enkele regels respecteren:
  - Verboden om fossielen en mineralen weg te halen
  - Verboden om de fauna en flora aan te tasten
  - Verboden om vuil achter te laten, er zijn vuilnisbakken aanwezig
  - Verboden om rond te rijden met gemotoriseerde voertuigen