Al duizenden jaren zijn de Ardennen begroeid met dichte, mysterieuze en indrukwekkende bossen. Trek op verkenning in dit stuk ongerepte natuur, de ideale omgeving om jezelf te herbronnen.

Pak je camera en laat je verleiden door de zeldzame, beschermde plantensoorten en de typische dieren van hier: everzwijnen en herten. Nee, dit is geen droom! Welkom in de Ardennen.

Onvergetelijke trektochten

In de Maasvallei vind je een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed. Voor bezoekers liggen maar liefst 232 kilometer wandelpaden klaar, en langs die paden lopen tal van beekjes en stromen. Een idyllische omgeving waarin je perfect kunt herbronnen en tot jezelf komen. Kom je alleen, met vrienden of het hele gezin? In de Ardense bossen beleef je steevast een zalige tijd midden in de natuur. Het Maison des Randonnées in Haybes helpt je bij het uitstippelen van een trektocht en adviseert je de juiste route om optimaal te genieten van onze natuurlijke rijkdom. Wandelverenigingen en -clubs nemen je samen met een gids mee op ontdekking naar verborgen schatten. In elk seizoen ontdek je nieuwe kleuren en een heel andere sfeer. Een aantal sites is beschermd, zoals de Mont-Bayard, een bekende plaats vol legenden en geschiedenis: archeologische opgravingen die veertig jaar duurden hebben er een versterkte plaats en de Mont d’Haurs van Givet blootgelegd. 

Beschermd natuurreservaat

Sommige plekken in de natuur zijn bijzonder gevoelig en worden beschermd. Er groeien diverse zeldzame, kwetsbare en bedreigde plantensoorten, die van grote waarde zijn en duidelijk aangeven dat dit een stukje beschermd leefmilieu is. In Vireux-Molhain ligt de Mur des Douaniers, een beschermd gebied dat uitzonderlijk rijk is aan fossielen. Je ontdekt er een overvloed aan uiteenlopende fossiele vormen, die vaak tot in detail zijn bewaard. In het natuurreservaat van Givet vind je een kalksteenplateau dat aan de oppervlakte komt, leisteen, zandsteen, een voormalige fluorinegroeve en veel fossielen, vooral trilobieten. Hier zijn al meer dan zeventig vogelsoorten geteld, waaronder de oehoe en de boomleeuwerik.

De Ardennen in alle respect verkennen

Wil je genieten van al dat moois van het Ardense massief, maar liever niet verdwalen in de vele bospaden? Kies dan voor een tocht met een segway. Samen met een gids verken je de wandelpaden en dorpen van het Maasdal, en maak je een tussenstop om te genieten van de mooiste panorama’s over de omgeving. Een segway is een elektrisch en stil vervoermiddel, en dus milieuvriendelijk, waarmee je diep in de Ardense bossen kunt doordringen. Eens een andere, leuke manier om eropuit te trekken!